Trh nehnuteľností v súčastnosti

Autor admin 
Ak máte akékoľvek otázky píšte, náš právnik sa Vám vyjadrí...

Editované 1 krát. Posledná úorava 07.07.2010 15:22 : admin.
respondent
Re: Trh nehnuteľností v súčastnosti
18.06.2010 10:52
KTO JE REALITNÁ KANCELÁRIA?
V zmysle živnostenského zákona môže realitnú činnosť vykonávať osoba s vysokoškolským vzdelaním stavebného ekonomického a právneho zamerania, respektívne osoba so stredoškolským vzdelaním s maturitou s paťročnou praxou v odbore. Ak toto nie je splnené, je činnosť RK protizákonná. /overenie www.orsr.sk, www.zrsr.sk/

VÝBER REALITNEJ KANCELÁRIE.
Je dobré, ak zistíte, odkedy RK, ktorej služby mienite využiť, v danom meste pôsobí. Skrátka, či má v oblasti realít dostatočné skúsenosti. Využiť treba aj referencie od známych respektívne od ľudí, ktorí s touto realitnou kanceláriou majú už skúsenosti. Tiež treba zistiť, či spomínaná RK má poistenie zodpovednosti za škodu pri výkone svojej činnosti. Dobré je preveriť si aj jej členstvo v Národnej asociácii realitných kancelárií Slovenska /NARKS/. Kontakt na NARKS so sídlom v BA nájdete na internete.

RK - člen NARKS.
NARKS svojich členov zavazuje dodržiavaním etického kódexu. Tento obsahuje základné pravidlá správania sa RK pri vykonávaní svojej činnosti, a to vo vzťahu ku klientom, ako aj vo vzťahu k iným RK. Klient členskej RK sa v prípade

nespokojnosti s činnosťou člena NARKS môže obrátiť na príslušné orgány NARKS.
respondent
18.06.2010 11:08
SPROSTREDKOVATEĽSKÁ ZMLUVA.
Ak klint príde do RK so zámerom predať byt, alebo inú nehnuteľnosť, mal by podpísať zmluvu o sprostredkovaní, najlepšie s doložkou výhradného zastúpenia. Získa tak zodpovednosť a serióznosť u svojho zástupcu. Zmluva by mala zadefinovať zmluvné strany, platnosť zmluvy, tiež práva a povinnosti zmluvných strán, cenu, za ktorú sa bude nehnuteľnosť ponúkať a odmenu pre RK.

AKÁ JE VÝŠKA PROVÍZIE?
Výška provízie pre RK v trhovom hospodárstve nie je obmedzená. Napríklad v Bratislave sa pri bežných prevodoch od 3 do 6 percent. V iných okresoch to môže byť inak.

AKO JE TO S PLATENÍM?
Uloženie peňazí v notárskej úschove, alebo vinkuláciou v banke je najbezpečnejší spôsob odovzdania peňazí pre obe strany. Všetky ostatné spôsoby závisia na miere dôvery medzi zmluvnými stranami a sprostredkovateľom navzájom.
Ak RK vypláca peniaze, takpovediac na ulici v aute, je to neprofesionálne, nebezpečné a absolútne neštandardné.
respondent
18.06.2010 11:26
ULOŽENIE PEŇAZÍ U NOTÁRA.
Uloženie peňazí v notárskej úschove ešte pred podpisom zmluvy za prítomnosti oboch strán uloží kupujúci peniaze za nehnuteľnosť u notára, a ten ich po podpise zmluvy alebo po zmene vlastníka v katastri nehnuteľností vyplatí predávajúcemu.

VINKULÁCIA V BANKE.
Vinkulácia v banke znamená, že kupujúci si dobrovoľne nechá zablokovať na svojom účte v banke peniaze na kúpu nehnuteľnosti v prospech predávajúceho, ktorému budú vyplatené alebo prevedené na jeho účet po predložení relevantných dokladov.
Nováková
24.06.2010 12:27
Chcela by som sa vás spýtať, ako je to s elektronickým vkladom do katastra
právnik
24.06.2010 12:30
Zmeny od septembra

* Pred vkladom do katastra možno odoslať elektronické oznámenie o zamýšľanom
návrhu na vklad. Poplatok sa znižuje o 15 eur. Formulár je
na katasterportal.sk.
* Návrh na vklad sa dá podať elektronicky. Dokumenty
musia byť opatrené zaručeným elektronickým podpisom a
časovou pečiatkou.
Poplatok je 33 eur. Vklad sa robí cez všeobecné podanie na portal.gov.sk.
* Ak zmluvu vyhotoví
do zápisnice notár alebo ju
autorizuje advokát, kataster vklad vybaví do 20 dní.
* Advokát a notár sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za škodu, ak vypracovali alebo
autorizovali zmluvu, pri ktorej dôsledne neoverili totožnosť zmluvných strán.
* Pri elektronickom podaní sa prikladá jeden rovnopis návrhu a jeden rovnopis príloh.

Pri bežnom vklade sa k návrhu prikladá zmluva vo dvoch
vyhotoveniach.
* Katastrálne úrady neposkytujú výpis z listu vlastníctva
na informatívne účely a
nevydávajú list vlastníctva
s plombou.

Čítajte viac: [ekonomika.sme.sk]
Krchňák Jozef
24.06.2010 12:49
Dobrý deň, je realitná kancelária povinná hradiť všetky poplatky súvisiace s predajom nehnuteľnosti? Ďakujem za odpoveď.
právnik
24.06.2010 12:53
Krchňák Jozef Napísal:
-------------------------------------------------------
> Dobrý deň, je realitná kancelária povinná
> hradiť všetky poplatky súvisiace s predajom
> nehnuteľnosti? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, realitná kancelária nie je povinná hradiť všetky poplatky, ale je dobrým zvykom, aby zabezpečila všetky úkony súvisiace s predajom nehnuteľnosti a ak realitnej kancelárii záleží na dobrom obchode a spokojnom zákazníkovi, zväčša mu ponúkne úhradu vkladu na kataster, či poplatkom u notára. Samozrejmosťou je poskytnutie právnych služieb, či už s úhradou, alebo bez úhrady
Dobry den
Ja by som potrebovala surne radu ohladom plomby,ktora je stale uz od roku 2006...od tej doby doslo k umrtiu mojho deda a majetok bol riadne v dedicskom konani prevedeny na mojho otca...je evidovany aj na katastri pod svojou spisovou znackou.No do dnesneho dna karaster nepreviedol majetok na mojho otca a tvrdi,ze prevadzaju iba priame vklady do katastra,na dedicstvo vraj ma otec cakat dalej,vraj je na nom plomba...no ako je to mozne,ze v podstate tie iste pozemky na tej istej parcele boli prevedene do vlastnictva mojho otca,ktore mu darovala jeho mama,no po nebohom otcovi nie su schopni to dat do poriadku...Dedicske konanie bolo v roku 2007 a odvtedy sa to na katastri ani nepohlo....Na majetku nie je ziadna tarcha-vsetko je v uplnom poriadku-iba staci urobit prevod-co na Presovskom katastri asi nevedia co to je...Informovali sme sa v Kosicaich na katastri a tam nam bolo povedane,ze kataster v Presove nema pravo takto dlho (od r.2007)drzat majetok ako plombu.Ked sme sa obratili v Presove na katastri,ze sme sa informovali inde a ze ich postup nie je spravny,bolo povedane ze "ONI MAJU INE ZAKONY"-tak asi Presov je iny stat...
Prosim o radu,co mame robit...pisali sme uz aj staznost na Kataster Presov,ale ziadna odpoved..zaujali postoj mrtveho chrobaka...
Re: Ako dlho moze kataster davat oznacenie plomby na majetku..
06.07.2010 21:02
Dobry den, plombou je urcity pravny ukon spravy katastra, ktorym sa
vyznacuje zmena prava k nehnutelnosti alebo zacatie katastralneho konania
o oprave chyby. Z vasej otazky vsak nie je jasne, aka plomba je na dedenej
nehnutelnosti uvedena, predpokladam,ze je to plomba v prospech vasho otca
alebo ina? Podla toho, co ste napisali mam za to, ze dedicske konanie
bolo ukoncene a vasmu otcovi bolo dorucene uznesenie sudu alebo osvedcenie
o dedicstve vyhotovene notarom. Po vyznaceni dolozky pravoplatnosti
rozhodnutia o dedicstve prislusna sprava katastra mala vykonat zmenu v
osobe vlastnika nehnutelnosti, ktora bola predmetom dedicskeho konania a
to v prospech vasho otca. Nevidim dovod, pre ktory by nemal byt zapis
zmeny vlastnika nehnutelnosti urobeny. Ak vam mozem poradit obratte sa s
pisomnou staznostou na riaditelstvo prislusnej spravy katastra, v ktorej
budete ziadat zjednat napravu a uskutocnit zapis vlastnickeho prava pre
vasho otca. Ak by ani tato staznost nebola vyriesena ci uz k vasej
spokojnosti alebo ak by prislusna sprava katastra na tuto vobec
nereagovala tak, ako to pisete vyssie navrhujem obratit sa so staznostou
na nadriadeny organ.
Dakujem Vam velmi pekne za Vasu odpoved.
Oznacenie vo veci plomba trva od roku 2006-od tej doby kataster uvalil plombu na cele uzemie tejto obce,z dovodu prekontrolovania pozemkov a nehnutelnosti.Plomba na ostatnych castiach katastralneho uzemia uz bola ukoncena-az na vynimky po nebohych osobach.Mame podozrenie,ze tato plomba trva zamerne-kedze ide o lukrativne pozemky a obavame sa toho ,ze kataster zamerne zadrziava pozemky(mozno ma niekto kvoli tejto lokalite vyssi zaujem)a obavame sa toho,aby po nejakom case kataster nepreviedol pozemky na ine osoby s odovodnenim,ze sme presvihli nejaky termin(ako sa uz na Slovensku taketo pripady stali).Chcem podotknut,ze na majetok,na ktory je uvalena plomba,nie je ziadne bremeno,ktore by mohlo sposobit neprevedenie majetku na mojho otca.Co sa tyka staznosti,je uz podana(konkretne na riaditelstvo spravy katastra v Presove) a taktiez na ministerstvo spravy katastra-,no zatial sme nedostali ziadnu odpoved a prosila by som o radu,do kolkych dni je povinny kataster odpovedat na nasu staznost.
Aby som to zhrnula-nie je ziadne vecne ani ine bremeno na to,aby nadalej trvala na nehnutelnom majetku plomba a na nase staznosti cca.2 tyzdne od jej dorucenia sme nedostali k dnesnemu dnu ziadne vyjadrenia
Ako mame dalej postupovat?
Re: Ako dlho moze kataster davat oznacenie plomby na majetku..
10.07.2010 20:13
>> Dobry den, takze sprava katastra tuto plombu mala zrusit vykonanim
>> vkladu alebo zaznamu alebo pravoplatnym rozhodnutim o zamietnuti navrhu
>> na vklad alebo právoplatným rozhodnutím o oprave chyby v katastrálnom
>> operate. Kedže osvedčenie o dedičstve je verejnou listinou a obsah tejto
>> listiny sa zapise do katastra záznamom v lehote do 60 dni od jeho
>> dorucenia katastru nehnutelnosti nie je mi jasne, či vašemu otcovi
>> prislusna sprava KN zaslala rozhodnutie o zamietnuti vkladu alebo nejaku
>> listinu, ktora by zdôvodňovala necinnost spravy katastra nehnuteľnosti.
>> Nakolko ste napisali staznost tak, ako uvádzate, sprava katastra v
>> zmysle ustanoveni spravneho poriadku ma lehotu 30 dni odo dna podania na
>> pisomne vyjadrenie a v zložitejších pripadoch dokonca lehotu 60 dni. Ak
>> by ste ani v tejto krajnej lehote , t.j. lehote 60 dni neobdrzali
>> relevantnu odpoveď navrhujem vam obratit sa so svojou poziadavkou na
>> verejneho ochrancu prav, pripadne podat na sud návrh na predbezne
>> opatrenie. Nakolko vsak nepoznam vsetky okolnosti pripadu,postupovala by
>> som prvym sposobom.
Dobrý deň, potrebujeme poradiť. Naši rodičia zdedili viacero rôznych pozemkov. Chceli by sme vedieť, na koho sa môžeme obrátiť, kto by to za nás v našom mene vedel všetko vybaviť, tieto pozemky by sme chceli odpredať, prípadne žiadať prenájom za to že niekto hospodári, alebo má postavený na nich dom.
18.07.2010 08:12
Poláková K. Napísal:
> Dobrý deň, potrebujeme poradiť. Naši rodičia
> zdedili viacero rôznych pozemkov. Chceli by sme
> vedieť, na koho sa môžeme obrátiť, kto by to
> za nás v našom mene vedel všetko vybaviť,
> tieto pozemky by sme chceli odpredať, prípadne
> žiadať prenájom za to že niekto hospodári,
> alebo má postavený na nich dom.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Odpoveď právnika:
Najvhodnejším riešením pre Vás bude splnomocniť advokáta alebo advokátsku kanceláriu na vykonanie všetkých potrebných úkonov, budete tak mať právnu istotu, že všetky úkony budú vykonané v súlade s platnými právnymi predpismi a navyše keď na Vašej strane bude kvalifikovaný právnik poskytne Vám to aj lepšiu pozíciu pri rokovaniach so spomínanými spoločnosťami alebo družstvami, ktoré hospodária na Vašich pozemkoch. Samozrejme pri prípadnom predaji pozemkov využijete aj služby notára, prípadne aj našu realitnú kanceláriu alebo geodeta, ak pozemky nie sú presne zamerané, na tieto špecifické skutočnosti Vás však advokát bude vedieť upozorniť.
J.Demko
18.07.2010 08:28
Dobrý deň, medzi inzerátmi na stránke s nehnuteľnosťami sme nasli v ponuke na predaj domu, ktorý sme pred časom kúpili. Oznámil som to príslušnej realitke ktorá to ponuka, ale zatiaľ neprišla žiadna odpoveď. Bol by som rad, keby sa tu viac ten inzerát nezobrazoval. Viete mi niekto poradiť ako na to? Ďakujem, Demko.

Editované 1 krát. Posledná úorava 20.07.2010 17:58 : admin.
18.07.2010 08:30
J.Demko Napísal:
> Dobrý deň, medzi inzerátmi na stránke
> s nehnuteľnosťami sme nasli v ponuke na predaj
> domu, ktorý sme pred časom kúpili. Oznámil som
> to príslušnej realitke ktorá to ponuka, ale
> zatiaľ neprišla žiadna odpoveď. Bol by som
> rad, keby sa tu viac ten inzerát nezobrazoval.
> Viete mi niekto poradiť ako na to? Ďakujem,
> Demko.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Odpoveď právnika:
Dobrý deň, s touto požiadavkou sa prosím obráťte na administrátora príslušnej webstránky, alebo priamo na makléra príslušnej realitnej kancelárie. Je , ale aj možné, že im predošlý majiteľ predaj neoznámil a oni si to neoverujú u majiteľa . Možné je aj to, že ak to inzerujú nie na svojej stránke a nahlásili, to, tak administrator príslušnej stránky, nie je v týchto veciach promptný..

Editované 1 krát. Posledná úorava 20.07.2010 17:58 : admin.
Autor:

Váš email:

Názov:

Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically. If the code is hard to read, then just try to guess it right. If you enter the wrong code, a new image is created and you get another chance to enter it right.
Príspevok: